Opgroeien: Van geboorte tot pensioen in sneltreinvaart
Vanaf de geboorte tot ver in de latere levensjaren, ontwikkelen we ons. We stoppen niet ineens met ons te ontwikkelen zodra we een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Volgens Erikson zijn er acht levensfasen. De eerste fase begint op de leeftijd van anderhalf jaar. De laatste fase bevindt zich in de latere levensjaren wanneer we bejaard zijn.
Opgroeien
Vanaf het moment van conceptie zijn we aan het groeien. De zaadcel bevrucht een eicel, de bevruchte eicel nestelt zich in de baarmoeder. Vanaf dat punt is er geen houden meer aan, er groeit een mens in de baarmoeder. In de derde maand is het embryo ongeveer vijf cm en weegt tien gram. Het hoofdje neemt een derde van het geheel in beslag en de neus, de oren en het kaakbeen beginnen vorm te krijgen. Binnenin het embryo ontwikkelen zich de beenderen, de zenuwen, de spieren en de grote bloedvaten. Rond de vierde maand kan de moeder de eerste bewegingen van de foetus voelen. Tijdens de laatste maanden van de zwangerschap kan de baby al horen. Zo hoort de baby niet alleen het hart van de moeder, maar ook geluiden van buitenaf worden waargenomen.
De mens
Vanaf het moment dat een baby geboren is, ontwikkelt het nieuwe leven zich verder. Het zicht, het gehoor, de reuk en de smaak worden verbeterd. De baby leert lachen, grijpen en lopen. Het leert huilen om aandacht, het leert praten en op een potje plassen. Ons lichaam verandert, we worden groter en langer. De lichaamsvormen veranderen, er komen rondingen bij meisjes en spierballen bij jongens. In de pubertijd zijn we onhandig en struikelen we vaak over onze eigen ledematen. De menstruatie dient zich aan bij meisjes en spontane zaadlozingen bij jongens. We ontwikkelen niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Stress over de grote lichamelijke veranderingen bij de adolescent zorgt voor onzekerheid en het zich anders voelen.
We groeien verder
We krijgen de leeftijd dat we over onze carrière en een gezin gaan denken. We krijgen zelf kinderen en onze ouders hebben ineens de middelbare leeftijd. De middelbare leeftijd gaat gepaard met het uit huis gaan van de kinderen. We komen in een midlifecrisis en voelen ons nutteloos zo zonder de kinderen. Maar we zijn ook blij dat we weer lekker samen met de partner dingen kunnen ondernemen. Dan komt de pensioengerechtigde leeftijd eraan. We denken dat ons leven afgelopen is en dat we geen enkele waarde meer hebben voor de maatschappij. Dan blijkt dat ook de latere levensjaren nog heel veel te bieden heeft.
Uitgebreide informatie
Dit is een samenvatting van wat er in een heel mensenleven gebeurt, we veranderen constant. We zijn steeds in beweging en die beweging stopt niet bij een bepaalde leeftijd. We blijven ons ontwikkelen en we zijn nooit nutteloos, noch voor onszelf, noch voor de maatschappij. In de artikelen hieronder kunt u uitgebreid lezen over veranderingen die plaatsvinden in ons leven, vanaf de geboorte tot ver in onze latere levensjaren.